Jizerská padesátka 2011

V neděli 9.1. jsem se v Bedřichově zúčastnil 44. ročníku běžkařské Jizerské padesátky, na které jsem chtěl vylepšit loňský dojem, ale bohužel se to vůbec nepovedlo a výsledek byl naopak ještě o něco horší. Na vině tentokrát bylo počasí … (více viz. podrobnosti).

Po loňské náhlé oblevě a počátečním trápení se na podkluzujících lyžích (než se mi podařilo ukořistit na trati klistr a přemazat) jsem letos nechtěl ponechat nic náhodě a nechal namazat lyže u profesionálů u stánku Toko. Ráno před startem (viz. foto) to vypadalo ještě docela dobře, sice teplota byla docela vysoká (vzduch +2 °C hned po ránu), ale na rozdíl od předchozích dnů nepršelo. To však byla pro mě bohužel na dlouhou dobu jediná pozitivní zpráva dne.

Radim rano pred startem

Na trati už to ale bylo podstatně horší. Což o to, skluzové vosky fungovaly celkem dobře, ale ve stoupání to byla bída. Na vině nebylo ani tak samotné mazání, protože jiná správná volba na +5°C a mokrý sníh než žlutý klistr (v případě Swixu červený) asi nebyla, ale stav tratě po projetí několika tisíc závodníků jako takový. Startoval jsem totiž ze sedmé vlny z celkem osmi (pravda, někdo by mohl říci, že mám zajet dobrý výsledek a pak budu startovat více zpředu, tak snažím se o to, ale …) a měl jsem k dispozici pouze již zcela mejdlovatou stopu, ve které se ani klistr příliš nechytal. Odrazit se šlo jen jakoby do rychlejší chůze, při každém pokusu o razantnější odraz se to smekalo, mimo stopu to sice bylo o dost lepší, ale kvůli své noze jsem tuto možnost mohl využívat jen do prudších kopců. A tak jsem si tentokrát užíval opravdovou turistiku, chvílemi dokonce i zbyl čas se trochu kochat.

Radim na trase Jiz50

Pocitově to sice bylo bídné, do kopce velké trápení hlavně po psychické stránce, zejména když mě předbíhali (předcházeli) závodníci i závodnice, kteří by mi vzhledem k jejich věku rozhodně neměli být konkurencí. Ale aspoň jsem si za své startovné co do časové délky pobytu na trati opravdu užil (jen dvakrát v historii své dvanáctinásobné účasti jsem na trati pobyl déle), ale nakonec jsem zase přežil, což byla pro mě osobně ta druhá pozitivní zpráva dne. Nicméně výsledný čas 5:18:12h a celkové 3252. místo z celkem cca 3700 účastníků není rozhodně nic, pro co by bylo vhodné nějak zvlášť jásat.

Tak skol … a za rok znovu a snad i lépe!

Radim, st. č. 3141